Romania - Serbia, varianta sms

Despre banda neagra din josul ecranului de la transmisiile de fotbal ale Antenei s-au zis multe, majoritatea de rau. Ca e o fraiereala - sa dea lumea bani (1,19 euro pe sms), ca iti distrage atentia de la joc, ca aproape toate mesajele sunt idioate... etc. Ba chiar s-au nascut si mici legende urbane. Cica nevasta isi roaga sotul sa arunce o scandura, dar el o ia peste picior: ce-ai femeie? n-ai vazut cat de folositoare e scandura aia? are fix latimea benzii de sms de la meciuri; o montez de fiecare data cand ma uit la un meci ca sa nu ma deranjeze mesajele alea... Cu toate astea eu i-am gasit o utilitate neasteptata aseara la Romania-Serbia.
*
Dinainte sa inceapa jocul banda abunda de optimism. Hai Romania, batem. De la sporadicul 1-0, la omniprezentul 2-0 si chiar hiperoptimistul 3-0. Cand si cand, in imaginarul nostru colectiv, mai dadeau si sarbii un gol - mesaje cu 2-1 sau 3-1. Un singur 1-1 stingher, pierdut in tone de sms-uri favorabile. Incepe meciul. Si ei, si noi. O baga ei. Comentatorii incep cu mici mostre de tip Miorita: devierea a fost norocoasa, mingea a mangait mana sarbului care a dat drumul la faza din care s-a deschis scorul... Mesajele de acasa raman optimiste: luptam si castigam, batem, scorurile evident au suferit mici ajustari - majoritatea sunt 2-1 si 3-1. Comentatorii incep sa observe ceea ce in primele 20 de minute ramasese neremarcat: mingea sare ciudat, iarasi a sarit prea tare, terenul e uscat, foarte uscat si mingea sare prea tare. Apogeul e atins de: avantajul pe care credeam ca il vom avea se transforma in dezavantaj + poate vi se pare ca exageram dar mingea chiar sare prea tare... E ca si cum Stefan, dupa ce a ordonat parjolirea campurilor si otravirea fantanilor, se gandeste cu jind la o paine integrala si niste butelcute cu apa de izvor... Pe teren romanii pun presiune pe adversar. Ba chiar dam un gol. Dar se pune pentru sarbi, ca ni l-am dat in proprie poarta. Olteanul Stoica. E finalul reprizei. Tribuna deja a inceput scandarile: DE-MI-SIA, DE-MI-SIA. Comentatorii trec la strategia fatalista - avem ghinion!
**
Incepe repriza a doua. Mesajele se lasa asteptate. Fie Antena le cenzureaza un pic, fie poporul desumflat nu mai vrea nici sa scrie sms-uri. Totusi cateva se strecoara. Toti cei care scriu tin sa se semneze: adi, marius, anca... Unii adauga si localitatea din care scriu: poplaca, geoagiu-bai. Probabil ca a doua zi te poti lauda la prieteni cu isprava asta. Nu trece mult timp si Marica o baga in atze dupa un lob frumos. Tribunele se agita. Cred iarasi. Textele optimiste navalesc din nou: avem sanse, mai este timp, se termina 3-2, 3-2 va fi. Ne mai dau ei o boaba. Comentatorii au ajuns la fundul sacului: sansa e cu ei, Emil, in timp ce Emil bajbaie ceva despre cum suspecteaza el un offsaid la faza golului sarb. Amandoi au aceeasi concluzie: fazele fixe ne-au curatat. Inteleg subliminal ca daca se juca fara cornere ii cocosam in bataie... SMS-urile curg in continuare cu 3-2 sau 2-2 semn ca ocupati cu scrierea lor oamenii au uitat de meci. Speranta moare ultima asa ca apare un boboc de optimism: 4-3. Unul din cei care mizasese pe un 1-1 mai da un mesaj: sa nu ne facem de ras. Alta varianta interesanta: hai mutu, esti cel mai bun. Mental inteleg strategia: nu te mai identifici cu echipa care pierde, ci cu eroul ei care ramane probabil cel mai talentat de pe teren. Inca un hai baietii 4-3, de data asta mult mai onest, altfel pierd la pariuri. Cineva citeste ca mine mesajele si da unul la misto: 10-3. Altul isi marturiseste dragostea pentru Alina. Pana la urma dupa ce se termina meciul...ce o sa faci?! Stoica olteanul o mai baga o data in poarta. E aceeasi poarta. Doar ca s-au schimbat terenurile, asa ca de data asta a nimerit-o cum trebuie. 2-3. Comentatorii nu renunta la ipoteza maleficului terenului - la luftul lui Marica mingea sare atat de rau din teren... Varianta alternativa - mingea e umflata prea tare. Se termina 2-3 si tabloul e sintetizat magistral de aceeasi comentatori: un gol din offsaid (luat), un autogol (dat), doua goluri din faze fixe (luate), 75% un penalty (neacordat noua) si un arbitru recunoscut pentru ca uneori nu vede... 90 de minute mai bune decat orice pentru ca sa intelegi poporul roman.

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus