Pozitia copilului


Un ursache de aur la Berlin e magnet pentru publicul cinematografului Studio. Duminica, in weekend-ul de lansare in cinema, la 12:20 a.m, coada numara vreo 30 de persoane si se intindea cuminte pe sub sigla vecinilor de la BioBio la manele. Surpriza placuta a fost doamna de la casa, poate pe Red Bull?, gratie careia am ajuns la balcon bine-mersi chiar inainte de inceputul genericului Pozitiei copilului.


Cam toate interpretarile din film sunt mostre de excelenta actoriceasca. Despre Luminita Gheorghiu citisem ce si cum, si da, e ireprosabila, dar si restul castului e senzational - Bogdan Dumitrache, Vlad Ivanov, Ilinca Goia, Adrian Titieni. Pozitia nu e insa un film de popcorn, e film de festival si film pentru un public avizat in Romania si-n afara. Sigur ca producatorii bat tobele si patalamaua de prima mana conteaza, dar Pozitia nu e film de masa. Sunt chiar curios sa vad cifrele primei saptamani si cati spectatori va aduce in total in salile de cinema.


Drama meticulos calibrata, cu accent pe zona psihologica si relationala din sanul unei familii pentru care cuvantul disfunctional trebuie reinventat. Bolnavicios in naturaletea sa, monstruos mai ales prin ceea ce nu-ti arata, filmul lui Calin Peter Netzer are suficiente straturi de experimentat ca sa te tina in priza, dar comparat cu recent vazutul si premiatul la Cannes Dupa Dealuri, nu produce acelasi impact. 3 si jumatate din 5, foarte bun, in my book.

Update1. Coada n-a fost doar la Studio, ci si in alte cinematografe la lansarea Pozitiei copilului. Cifrele sunt foarte bune. 19.729 de spectatori (un varf de bocanc in fata lui Despre oameni si melci care debuta cu 19.612 spectatori, dar beneficia si de un aport de 4-5 mii de spectatori stransi la TIFF) si incasari de 78 de mii de dolari. Inteleg ca filmul beneficiaza si de o caravana cinematografica care va poposi in diverse orase ale tarii, dar raman sceptic ca va inchide cu mai mult de 60-65 de mii de spectatori. Vedem.

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal