Sin Nombre

Dublu premiat la Sundance-ul din 2009 - pentru cinematografie, Adriano Goldman, si regie, Cary Fukunaga - Sin Nombre-le produs printre altii de mexicanii iesiti la iveala la Hollywood la inceputul anilor 2000 Gael Garcia Bernal si Diego Luna e un film dupa care iti reasezi un pic opiniile despre cat de rau si urat o duci in Romania. Sigur ca e natural sa privesti in fata, sa vrei mai mult, dar din cand in cand nu strica sa arunci o cautatura si-napoi. Genul asta de relativizare are darul sa te mentina intr-o zona de sanatate mentala sau cum zice o expresie populara "cu picioarele pe pamant".


Sin Nombre e povestea unei calatorii incepute in La Bombilla, acolo unde emigranti ilegali din toata America Centrala asteapta trenul visurilor, trenul care duce in nord. Suprapus peste o realitate sociala din cele mai dure - multi  vor cadea prada foamei, frigului, oboselii, atacurilor banditilor sau politiei -  Sin Nombre vine cu o poveste de dragoste. Willie e un pustan mexican vanat de banda de raufacatori din care a facut pana mai ieri parte, iar Sayra e o pustoaica din Honduras care stie ca tara natala nu-i poate oferi un viitor.



Sunt multe secvente in care sunetul nu e in priza directa - posibil bugetul sa nu fi permis asta - dar interpretarile expresive peste care vine si muzica lui Marcelo Zarvos, una ca unsa,  fac din Sin Nombre o istorie dramatica castigatoare de emotie si de ganduri. O istorie scoasa la randul ei dintr-o loterie a miilor de destine dramatice inghesuite unul langa altul pe acoperisul trenului ce duce catre nord. 3 si jumatate din 5, foarte bun in my book. 

Daca vreti sa dublati sau sa triplati portia, incercati si Cidade de Deus, Maria Full of Grace sau Amores Perros.

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal