Box office Romania: overview 2013

Top 10 filme dupa incasari in Ro in 2013 (excluzand ultimele 2 zile ale anului):




  • Fata de anul trecut - gasiti overview-ul lui 2012 aici - cand 9 titluri  din top 10 incasari erau sequel-uri, prequel-uri, spin off-uri sau remake-uri, anul asta (il includ si pe Great Gatsby in categoria asta) sunt doar 6 in top 10. Asta inseamna ca 4 titluri - e adevarat ca de la locul 5 in jos - sunt originale si fresh si patrund in top 10. Titluri precum Now You See Me sau Gravity suna promitator, dar totusi unde sunt francizele?

  • Hangover - ajuns la ultimul capitol - Despicable Me sau Hunger Games - fiecare la al doilea film sau Wolverine - derivat X-Men - nu reusesc sa intre in top 10. Hangover a mers surprinzator de slab si mananca bataie de la un We're the Millers. Aceeasi situatie pentru Wolverine sau un G.I Joe: Retaliation. Despicable si Hunger Games nu au avut "picioare" in Ro nici la primul film. Pare deci o combinatie de oboseala a publicului si de lipsa de interes. Alte titluri lansate cu pompa multa - Pacific Rim sau Lone Ranger - despre care se vorbea ca punct de pornire pentru eventuale francize - termina deloc convingator pe locurile 19 si 46 ca incasari pe 2013 in Ro. Poate doar Man of Steel de pe pozitia 14 sa ofere ceva sperante pe mai departe pentru incasari babane.

  • Tot un semn al slabirii francizelor e si faptul ca niciun titlu nu trece bariera celor 2 milioane de dolari. Anul trecut Ice Age 4 reusea asta. Poate va fi cazul lui Frozen - animatia a avut un debut en fanfare cu 414k $ in prima saptamana, iar ianuarie e una din lunile bune in cinema la noi...ramane de vazut. Probabil ca Frozen va intra in top 10 si-l va exila inafara pe Croods. Ceea ce inseamna ca fata de 3 animatii in 2012, in 2013 vom avea una singura.

  • Iron Man 3 - liderul la box office worldwide si in State nu prinde in Ro podiumul. 
Cum au mers primele 10 titluri vs. anii anteriori?


Asa cum era de asteptat toata discutia slabirii rezultatelor francizelor produce o scadere serioasa a incasarilor primelor 10 titluri: in scadere cu cel putin 20% si in RON si in $, dupa ce anii anteriori insemnau cresteri de 2 cifre macar pe RON.

Incasari totale 2013 vs. anii anteriori


  • Incasarile primelor 10 titluri in scadere, DAR... incasari totale pe 2013 in crestere! Pe $ cresterea e chiar ceva mai buna decat pe RON. Sigur ca daca ne raportam la cat se consuma in alte tari europene suntem inca departe si ca admisii si ca incasari, dar... crestem binisor.

  • Volum mai mare de titluri. Din 2010 si pana in 2013 vorbim de 40 de titluri in plus pe an lansate in Ro - aprox. 3 titluri in plus in fiecare luna.

Filmele romanesti in box office-ul autohton

Ma plangeam anul trecut ca filmul romanesc nu a decolat in 2012. Erau trei titluri comerciale care reuseau sa depaseasca fiecare 200k $ incasati, dar pozitiile ocupate in topul general erau departe de a fi grozave.

Cum a fost 2013?


Concluzia e una singura: 2013 a fost mai rau decat 2012. Cu exceptia Pozitiei copilului - un film de autor cu patalama la Berlin la care romanii s-au inghesuit la propriu si a lui Love building - o figura onorabila - e cam liniste. Niciun film comercial cu macar 100k $ in buzunar - in conditiile in care box office-ul se umfla cu 10% - si un total al primelor 5 de 770k $ fata de 935k $ anul trecut. Not good at all.



Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal