America, venim!

Mi-e ciuda de cat de slab a iesit America, venim! Mai intai pentru ca premiza lui mi se parea buna de public (si filmul romanesc are aceasta problema, nu stie sa satisfaca o masa de oameni). Turneele actorilor si cantaretilor romani sunt o marfa interesanta, un fish out of the water cat se poate de autentic. Ba chiar as zice ca exista deja un folclor bunicel pe tema asta. Apoi pentru ca America e o terra mitica pentru romanul obisnuit care are bani de low cost si buletin cu care ajunge oricand la Viena sau Milano, dar nu si viza si cash pentru New York sau Vegas.In al treilea rand filmul avea o plecare buna pentru ca America e o cu totul si cu totul alta lume fata de batranul continent.



Ce se intampla insa mai departe e cel mai bine descris de unul dintre personajele secundare americane din film: "Stop feeling sorry for yourself. It's boring. And not that attractive". Pe scara avionului ramane unul din personaje - n-as zice cel mai promitator, dar cu siguranta unul care ar fi putut aduce un umor tamp. M-asteptam sa reapara la un moment dat - ar fi facut sens din toate punctele de vedere, dar n-a fost cazul. Restul personajelor debuteaza moale si nici ca isi revin din moleseala.

Urmeaza apoi momente cu potential, dar explorate prea cuminte - vezi valiza cu mancare descoperita de Beagal-ul de pe aeroport - sau si mai rau secvente intregi care nu spun nimic. Sa joci fazan timp de 1 minut in film si sa inchizi cu "neantent"... nu face niciun sens. Pe partea dramatica toti membrii trupei au de rezolvat mici chestiuni personale - cu accentul pe mici. Iar America, cu exceptia catorva cadre exterioare new-yorkeze si a unui interior jucat intentionat pe cartea luxosului, nici ca se simte. Mai rau, lipseste clash-ul ala mental, cultural, ziceti-i cum vreti, dintre neamul de geto-daci si melting pot-ul USofA. Si oricine a fost in America l-a trait si simtit.  




2 din 5, modest in my book.










Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal