The Imitation Game

Mai moale si mai conventional decat l-as fi crezut/vrut in ceea ce priveste povestea spargerii Enigmei, Imitation Game capata greutate si sens via biografia si personalitatea lui Turing si felului in care lumea s-a raportat la el cat a trait.





Sunt doua momente care m-au izbit ca dezamagitoare pentru un film nominalizat la Oscar. Acel "if you destroy Alan's machine I quit" - "and I" - "and I". E atat de uzat si previzibil incat in loc sa ridice miza, asta ii era scopul, m-a facut sa rad. Si acea dublare complet inoportuna, cu accent ultrapersonal, in care Alan trebuie sa sustina iarasi un punct de vedere, de data asta in fata unui membru al echipei al carui frate ar putea, dar nu e intelept, sa fie salvat. Dincolo de asta povestea e mai mereu moale, cu o miza ramasa insuficient explorata si personaje caldute. 

Castigul filmului vine (prea) tarziu, atunci cand piesele puzzle-ului din copilarie se aseaza la locul lor si cand destinul lui Turing e relevat in notele sale profunde, dramatice. Cumberbatch e bine asezat in personaj - lucru simplu avand in vedere partitura obisnuita de geniu cu probleme de socializare, dar si cu nuante specifice lui Turing unde actorul dovedeste ce poate. Nominalizarea la Oscar e meritata, dar nu se va alege cu statuia. 



 3 din 5, bun, dar departe de tot buzz-ul din jurul sau. 11/104/2015.


Comments

Anonymous said…
Teribil de enervant filmul! Reuseste sa adune o gramada de clisee asa cum doar comediile de doi lei reusesc sa o faca.

Pe mine m-a scos din sarite filmul rau de tot. Pe langa faptul ca e melodramatic pana la cer si inapoi, ca exagereaza rolul lui Turing si a discipolilor sai, ii si ignora pe bombalaii de polonezi care au si facut replica la Enigma si au si descifrat primii codul.

Dar nah, englezii si americanii sunt tot timpul ai mai destepti, ai mai smecheri, ai mai homosexuali si tot asa.

In fine, filmul mi-a parut penibil, mai putin interpretarea lui Cumberbatch.

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus