Deux jours, une nuit

E prima oara cand fratii Dardenne aleg o actrita de calibru pentru un film al lor. Marion Cotillard a spus "da" inainte sa citeasca vreun script, script pe care fratii l-au scris avand 12 Angry Men in cap. Mie rezultatul muncii lor mi se pare ca atinge o nota biblica.



Deux jours, un nuit se camufleaza intr-o patura de realitati sociale belgiene - o regiune cu somaj ridicat, imigranti de toate felurile, familii cu nevoi si putine resurse, un business care isi ajusteaza cheltuielile ca sa faca fata competitorilor chinezi, etc. Asta e un nivel al povestii care poate sa sensibilizeze, dar pe care tirul unui american de dreapta l-ar face praf relativ repede. Filmul capata insa o profunzime umana care nu mai tine cont de ideologii. E ca si cum Isus a venit sa vada daca ne-am schimbat in astia 2000 de ani. Pentru mine asta a cheia de descifrare a lui Deux jours, une nuit.   

Story-ul e destept construit, cu un ticking bomb ca la carte cu mize personale totale. Rezultatul e o tensiune permanenta si un ritm sustinut. Stiu, stiu, o sa ziceti ca e un film Dardenne, cat de sustinut sa fie ritmul? Well, filmul asta e pur si simplu addictive.  

Si la nivel de realizare filmul e superb. Marion, cu o prezenta fizica schimbata, transmite atat de multa fragilitate incat aveam tendinta sa iau mainile de pe tableta sa nu o ranesc. Castul de la A la Z functioneaza pe aceleasi coordonate de intimitate si naturalete.




5 din 5, senzational. 57/104/2015.





Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal