Carlos

Olivier Assayas ii dedica peste 5 ore si jumatate lui Ilici Ramirez Sanchez aka Carlos Sacalul. Chiar daca vorbim de un produs mai degraba speculativ decat de o biografie per se - asta pentru ca in cazul Sacalului lipsesc sursele multiple de informatie - portretul celui mai temut terorist al anilor '70 si '80 e o constructie credibila, interesanta si, poate cel mai important, care se tine departe de clisee. 



Prima parte acopera perioada romantica, o parte de tinerete traita in vestul Europei. Sunt doua imagini cheie aici: una cu el dezbracat privindu-se mandru in oglinda si cea de-a doua cu el punandu-i unei tipe excitate un cui de grenada in gura. Femei si arme - placerile celui care abia isi lua supranumele Carlos

A doua parte are in centru operatiunea luarii de ostatici OPEC din Viena din 1975 si tot du-te vino-ul aviatic ce urmat. Aici miniseria capata intensitate de thriller si adancime geopolitica. Carlos descopera ca banii bat ideologia si ca numele sau a devenit un brand. Iar brand-urile trebuie intretinute.

Ultima parte acopera cativa ani dinainte de a fi capturat. Lumea se schimba si Carlos a devenit indezirabil asa ca e un refugiat anonim in Sudan. Obsesia pentru imagine e insa intacta asa ca o liposuctie este absolut necesara, iar femeile sunt in continuare o preocupare importanta. Poate si pentru ca rational el stie ca soarta i-a fost pecetluita. 



Canal + a bagat o caruta de bani in proiect. Sunt filmari de-a lungul si de-a latul Europei si Africii, exterioare multe, o recuzita fabuloasa, cateva insertii cu real footage din acele vremuri. Un script destept gandit si o interpretare brici a lui Edgar Ramirez. All around un proiect curajos cu rezultatul dorit: demistificarea lui Carlos Sacalul

3 si jumatate din 5, foarte bun in my book. 74/104/2015.




Comments

Cesnamovski said…
Poate daca sistemul de notare ar fi mai aliniat la realitate, toata lumea ar iesi mai castigata din acest continut editorial.

3.5 din 5 = 7. De cand 7 e Foarte Bine? Ce scoala primara ati absolvit?

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus