Winter on Fire

Docu nominalizat la Oscar filmat la foarte cald, in mijlocul celor care au dat nastere Maidanului ucrainean care l-a izgonit pe Yanukovici in 2014. 



Sunt doua lucruri care m-au marcat la Winter on Fire: fibra poporului vecin si comportamentul unor fete bisericesti. Sa vezi atat de aproape oameni care mai bine de 90 de zile - o iarna intreaga, din noiembrie si pana-n februarie - stau in strada, protesteaza, o incaseaza, revin mai multi, nu renunta, vad moartea cu ochii, dar nu se lasa, e deopotriva inaltator si emotionant. Sigur ca pe dedesubt au existat promotori si sustinatori, acoperiti si descoperiti ai Maidanului, unii chiar au jucat la doua capete, sigur ca stim cat de repede se pune praful pe idealurile nobil revolutionare, ba chiar in cazul Ucrainei raspunsul rusesc - anexarea Crimeei si pisica aratata cu scindarea est-vest - te fac sa te intrebi la ce bun Maidanul, dar fibra umana, cu rezistenta si puterea ei de sacrificiu, te da pur si simplu gata aici. Yanukovici a plecat din cauza ei, nici Vestul si nici Estul nu i-au mai putut da "stop" in acele momente. E o frumusete salbatica de neegalat. 

Al doilea lucru marcant e felul curajos in care s-au comportat cativa preoti si calugari in acele luni. Ultima oara batusera clopotele manastirii Sf. Mihail in secolul 12 cand navalisera tatarii. Lacasele de cult au gazduit protestatarii, i-au protejat de fortele de securitate inchizandu-si portile, iar in strada preotii au tinut slujbe in aer liber, asezandu-se fix intre cele doua tabere. 


3 si 5, bun in my book.


Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus