Cartel Land

Docu ce merge cu camera de filmat de-o parte si de alta a granitei SUA-Mexic pentru o portie de realitate. 



Filmul face in permanenta o paralela a grupurilor de vigilantes din cele 2 tari. Radacina lor comuna provine din faptul ca acolo statul nu exista. Dincolo de asta grupurile sunt fix pe dos. 

Americanii sunt organizati paramilitar, putini la numar, dar bine echipati, iar cu exceptia liderului lor care stie sa lege lucrurile coerent, orice le iese pe gura suna rasist si stupid. Scopul declarat al acestor militii este sa supravegheze granita si sa descurajeze traficantii de oameni si droguri sa-si aduca marfa in Statele Unite. Rezultatele le stim. 

Mexicanii sunt oameni obisnuiti, ciudadanos, care, dincolo de coruptia endemica sufocanta, si-au vazut familiile grav afectate si modul de viata sever alterat de narcotraficanti. Americanii o tin cu valorile, mexicanii vorbesc din suferinta si cauta sa-si faca singuri dreptate. In tot documentarul americanii fac doar target practice, in timp ce mexicanii se impusca pe bune. Cartel Land descrie Autodefensas, un grup creat in 2013 care a facut curat in statul Michoacan, dar a ajuns sa se autodizolve in cadrul unor trupe de politie locala in schimbul neanchetarii membrilor sai pentru detinere ilegala de arme si tortura. 




Subiectul are greutate, documentarul are nerv si e filmat cu spil. Dar sunt si cateva puncte slabe. Cosmetizarea e evidenta - americanii nu sunt intervievati la fel de mult, din cele cateva replici scapate iti dai seama si de ce - se fac de ras si risca imaginea unor Rambo wannabes. Iar in Mexic sunt momente cand Autodefensas se cenzureaza evident in prezenta camerei cand vine vorba de cum se poarta cu cei capturati. Ultimul sfert de ora arunca niste informatii bomba - poate in ideea de a face lucrurile mai palpitante - care insa ar fi trebuit integrate mult mai devreme si mai bine in restul materialului. 

Nominalizat la Oscar anul asta. 3 din 5, bun in my book. 

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus