The Revenant

Daca la finalul unui film ramai in scaun cu urechile ciulite la soundtrack si privesti in gol credits roll-ul inseamna ca filmul ala te-a marcat. Si Revenant intra la categoria asta.


 

L-am evitat si amanat. Mai intai pentru ca buzz-ul a fost prea mare. La inceput hiperpozitiv si pistonand pe DiCaprio. Apoi negativ - de la prieteni care l-au taxat drept o "basina cu pretentii" si pana la CTP-ul cu gluga pe cap care l-a etichetat "telenovela Animal Planet" si "lipsit de sens artistic". Primii au intrat cu asteptari gresite, cel din urma a vrut si a facut un pr stunt. Pentru mine Revenant-ul e un must see. Punct. 

Si de la capat. Tematic Revenant e un film despre supravietuirea omului vs. Mama Natura, aia grozav de cruda si superba in acelasi timp, si despre razbunare, dar amandoua temele sunt cumva subordonate unui plan superior - spiritual, ce tine de destin, spuneti-i cum vreti... Lipsit de sens artistic? No fuckin' way! Sigur insa ca nu e primul si nici ultimul care sa se ocupe de asta - vezi paralela de cadre cu cele din filmele lui Tarkovsky pe care am postat-o aici

Revenant-ul e filmat de-ti curg balele de la primele 15 minute de lupta atunci cand camera se misca cu o fluiditate perfecta si pana la niste prim planuri haituitoare. Iar muzica si sunetul sunt puse bestial. Iar Tom Hardy e absolut bestial, nu exista un actor-animal-nebun mai bun decat el, iar DiCaprio - imi masor bine cuvintele  cand scriu asta - e prima oara cand nu mai e DiCaprio. E primul lui rol cand iese din pielea lui insusi, cand devine altcineva. 

Singurul repros pe care i-l fac e ca simti intr-adevar ca e facut ca sa ia premii, de la calapod si pana la ultimul detaliu, e gandit, construit si executat in sensul asta, impanat cu toate cele. Dar nici vorba de o basina, ci un film excelent.



4 din 5, excelent in my book. 

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal